Κτηνιατρείο Λιβαδειά

Το κτηνιατρείο της Μυρτώς Κοντογιωργάκη αποτελεί έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο στη Λιβαδειά, με δυνατότητα εξυπηρέτησης παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, καθώς και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.

Προτεραιότητα μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα στο κατοικίδιό σας.

Για επείγοντα περιστατικά

Email Επικοινωνίας

Για επείγοντα περιστατικά

Email Επικοινωνίας

Η κτηνίατρος

Η κτηνίατρος Κοντογιωργάκη Μυρτώ είναι πτυχιούχος της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει εργαστεί σε κλινικές στην Ελλάδα και στη Γερμανία και συμμετέχει σε πανελλήνια συνέδρια και σε συνέδρια του εξωτερικού.

Είναι μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε) , της Ελληνικής Εταιρείας  Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ) όπως και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε).

Υπηρεσίες

Δείτε παρακάτω τις υπηρεσίες που παρέχονται στο κτηνιατρείο μας

Παθολογικό

Στο παθολογικό τμήμα γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθολογικών περιστατικών. Επιπλέον παρέχονται υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, οι οποίες περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό και δίνονται χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή των κατοικιδίων σας.

Μικροβιολογικό

Το εργαστηριακό τμήμα διαθέτει αιματολογικό και βιοχημικό αναλυτή για τη διενέργεια άμεσων διαγνωστικών εξετάσεων σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Πραγματοποιούνται επίσης ορολογικές, κυτταρολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.

Χειρουργικό

Το χειρουργικό τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονη αναισθητική μηχανή και monitor για την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών (καρδιογράφος, πιεσόμετρο, οξύμετρο), καθώς διενεργούνται πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, όπως στειρώσεις, χειρουργική δέρματος, αντιμετώπιση οφθαλμολογικών περιστατικών, οδοντιατρικές επεμβάσεις κ.ά.

Ακτινολογικό

Το ακτινολογικό τμήμα παρέχει τη δυνατότητα λήψης ακτινογραφιών υψηλής ευκρίνειας, με μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας και μέγιστης ακτινοπροστασίας. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα κατοικίδια ζώα και η εμφάνιση των λήψεων γίνεται άμεσα σε ψηφιακή μορφή.

Χώρος νοσηλείας-φύλαξης

Ο χώρος αυτός απευθύνεται είτε σε ζώα τα οποία έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, μέχρι την οριστική αποκατάσταση τους, είτε σε ζώα που χρειάζονται προσωρινή φύλαξη-φιλοξενία.  Διαθέτει ανοξείδωτους κλωβούς  και υπάρχει on line κάμερα που επιτρέπει την παρακολούθηση τους 24ώρες το 24ωρο.

Καλλωπισμός

Πραγματοποιούνται: κούρεμα, μπάνιο και κάθε είδους περιποίηση. Γίνονται επίσης θεραπευτικά μπάνια με υποαλλεργικά και αντιβακτηριδιακά σαμπουάν ως θεραπεία σε διάφορες δερματοπάθειες.

Γραφείο Παραγωγικών Ζώων

Παρέχει μία ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα για την εξασφάλιση της υγείας των παραγωγικών ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον δίνονται χρήσιμες συμβουλές για τον εμβολιασμό των ζώων, τον αποπαρασιτισμό, τη διατροφή και την αναπαραγωγή τους.

Κτηνιατρικό φαρμακείο

Διαθέτει πληθώρα φαρμάκων (περιλαίμια, αμπούλες, αντιπαρασιτικά χάπια κ.ά) τόσο για κατοικίδια, όσο και για παραγωγικά ζώα.

Pet shop-Τροφές

Στο τμήμα αυτό θα βρείτε αξεσουάρ και παιχνίδια για κάθε ζωάκι, τροφές για καθημερινή σίτιση αλλά και εξειδικευμένες κλινικές δίαιτες, οι οποίες είναι απαραίτητες στον έλεγχο διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Συχνές Ερωτήσεις

Δείτε παρακάτω χρήσιμες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το κατοικίδιό σας. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι η αρχή της σχέσης σας μαζί του. Μόλις φτάσετε σπίτι οδηγείστε το ζωάκι στο μέρος το οποίο έχετε οριοθετήσει ως δικό του. Φροντίστε να έχετε δημιουργήσει ένα ζεστό χώρο με κουβέρτες και παιχνίδια με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί και να εκτονωθεί και απομακρύνετε μικροαντικείμενα ώστε να είναι ασφαλές.

Θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό και να του προσφέρετε την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται, ιδανικά τρεις φορές την ημέρα. Αμέσως μετά το φαγητό τοποθετήστε το κουταβάκι σε μία πάνα για να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύστε το. Μάθετέ του από μικρό τι επιτρέπεται και τι όχι μέσα στο σπίτι και προσπαθήστε να το εξοικειώσετε  από νωρίς με την προσωπική του φροντίδα (χτένισμα, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών), ώστε να τη δέχεται και μεγαλώνοντας.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του, βρείτε ευκαιρίες να επιβραβεύετε τις σωστές και επιθυμητές συμπεριφορές και αποφύγετε το μάλωμα και την τιμωρία, καθώς μπορεί να αγχώσετε ή να μπερδέψετε το ζωάκι σας.

Με την απόκτηση ενός κατοικιδίου και μετά από κάποιες ημέρες προσαρμογής του στο νέο του χώρο, είναι καιρός  για την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αυτή περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και ακολουθεί ο εμβολιασμός, ο οποίος σε ένα νεαρό ζωάκι ξεκινάει από την ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Ακολουθούν δύο εμβολιασμοί με μεσοδιάστημα 3-4 εβδομάδων και στη συνέχεια ένας ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός. Δίνεται επίσης αντιπαρασιτική αγωγή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών παρασίτων, όσο και των εξωπαρασίτων (ψύλλοι, τσιμπούρια).

Με την υιοθεσία του νέου κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνήσει και για την τοποθέτηση του microchip. Πρόκειται για μία μικρή κάψουλα, η οποία εμφυτεύεται με ειδική σύριγγα κάτω από το δέρμα του. Έτσι κάθε κατοικίδιο φέρει μία μοναδική ηλεκτρονική ταυτότητα και καταχωρείται με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στη βάση δεδομένων του Υπουργείου.

Η Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ)  είναι ένα νόσημα το οποίο μεταδίδεται από τη σκνίπα.

Κάποια  ζώα είναι ασυμπτωματικά και παραμένουν φορείς της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ  άλλα μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα συμπτώματα, με πιο χαρακτηριστικά την ανορεξία και την απώλεια βάρους, την πιτυρίδα, τις πληγές που δεν επουλώνονται και την αιμορραγία από τη μύτη. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων (αμπούλες, κολάρα, σιτρονέλα) από Μάρτιο έως Νοέμβριο καθώς και τον εμβολιασμό του σκύλου μία φορά το χρόνο.

Η Διροφιλαρίωση μεταδίδεται μέσω του κουνουπιού. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς προσβάλει τους πνεύμονες, την καρδιά, και το ήπαρ. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο  προσβεβλημένος σκύλος είναι: επίμονος βήχας, εύκολη κόπωση, ανορεξία. Η πρόληψη γίνεται με αντιπαρασιτικά χάπια κάθε μήνα από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο ή με μία αντιπαρασιτική ένεση στην αρχή της άνοιξης.

Η Ερλιχίωση μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Στην οξεία μορφή της εμφανίζεται με ανορεξία, κατάπτωση και πυρετό, ενώ στη χρόνια μορφή με απώλεια σωματικού βάρους, αιμορραγίες από διάφορα όργανα και προσβολή του μυελού των οστών. Για την πρόληψη χρησιμοποιήστε ειδικά παρασιτοκτόνα (αμπούλες, χάπια) κάθε μήνα  καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε κατοικίδιο να κάνει εξετάσεις αίματος μία φορά το χρόνο. Ακόμα και αν δείχνει ζωηρό και υγιές μπορεί να υπάρχει κρυμμένο κάποιο παθολογικό πρόβλημα το οποίο αν δεν ανιχνευτεί έγκαιρα να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις. Οι εξετάσεις εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή με βάση την ηλικία  και το ιστορικό, αλλά κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν τη γενική αίματος, τις βιοχημικές εξετάσεις καθώς και τον έλεγχο για βασικά νοσήματα όπως η Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ), η Ερλιχίωση και η Διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς).

Η τροφή που παρέχουμε στο κατοικίδιο μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευζωία του. Η επιλογή μίας καλής ποιότητας ξηράς τροφής είναι η κατάλληλη, καθώς προσφέρει στο ζώο μας μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή.

Τα μαγειρευτά φαγητά καλύπτουν τις δικές μας διατροφικές ανάγκες και θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν αλάτι κ.ά.  μπαχαρικά, κρεμμύδι,  λάδι και λιπαρά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά  προβλήματα. Επιπλέον το κατοικίδιο μας εκπαιδεύεται σε μία νέα κατάσταση σίτισης, γίνεται επιλεκτικό,  “ζητιανεύει” συνεχώς και παραμελεί το δικό του φαγητό με αποτέλεσμα την ελλιπή πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Τα κόκκαλα, δεν παρέχουν καμία διατροφική αξία και είναι επικίνδυνα καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στο στόμα, να σφηνώσουν στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο έντερο  και να προκληθεί απόφραξη, πνιγμός, δυσκοιλιότητα, περιτονίτιδα κ.ά

Άλλες επικίνδυνες τροφές είναι: οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, τα σταφύλια, τα γαλακτοκομικά και τα ωμά κρέατα.

Η στείρωση είναι μία υπεύθυνη παρέμβαση για την ομαλή συμβίωση του ανθρώπου με το κατοικίδιο του, καθώς συμβάλει θετικά στη ψυχική και στη σωματική του υγεία. Κάποια από  τα οφέλη της στείρωσης  είναι :

Πρόληψη του καρκίνου και των λοιμώξεων της μήτρας (όπως πχ. πυομήτρα) και των ωοθηκών.
Πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου των μαστών, αν η στείρωση γίνει σε νεαρή ηλικία.
Αποφυγή μετάδοσης του  Αφροδίσιου μεταδοτικού νοσήματος (ΑΜΝ).
Στα αρσενικά αποφεύγεται ο καρκίνος των όρχεων και η  υπερπλασία του προστάτη.
Περιορίζεται η τάση  φυγής των ζώων με κίνδυνο τον τραυματισμό τους από άλλο ζώο ή αυτοκίνητο.
Μειώνεται η επιθετική συμπεριφορά  μεταξύ αρσενικών ζώων.
Περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Εάν έχετε κάποια άλλη ερώτηση επικοινωνήστε με την κτηνίατρο